În anii 1830, inventatorul scoțian Robert Anderson a construit un cărucior electric alimentat de celule care nu se reîncărcau și a pus bazele pentru viitoarele vehiculele electrice. Spre sfârșitul secolului, inovatorul american William Morrison a construit prima mașină electrică funcțională.
În anii care au urmat, vehiculele electrice au crescut în popularitate în SUA și, până în 1900, peste un sfert din automobilele produse erau alimentate electric.
Însă, Henry Ford, în 1908, a inventat mașina Model T cu benzină, care s-a dovedit incredibil de populară în Statele Unite. Consumatorii au fost atrași de vehiculele ce pot parcurge distanțe mai mari și de faptul că benzina era disponibilă. Drept urmare, aceste autoturisme au devenit o normă aproape universală în automobilismul din secolul XX.
inclusiv în țara noastră. Conform unor articole de pe blog-uri bine documentate la nivel global, în 2019 au fost înmatriculate 2,1 milioane de exemplare, iar în România, vânzările au crescut cu 27% în primele patru luni ale anului 2020. Deși ne place cuplul unui motor diesel pe serpentine sau mentenanța facilă pe care o presupune un benzinar aspirat, tendința mondială este spre un viitor “curat” din punctul de vedere al emisiilor poluante în trafic .
Îmbunătățirile în gama de baterii ale mașinilor electrice, prețurile mai mici și extinderea rețelei de încărcare arată că 2022 este cel mai bun an de până acum pentru a cumpăra un vehicul electric. Cu toate acestea, există încă o mulțime de obstacole.
Orice vehicul ce este propulsat de un motor electric (fie exclusiv, fie asistat prin tehnologia cu un motor cu combustie internă) și este alimentat total sau parțial de o baterie poate fi încadrat în categoria mașinilor electrice. Deși unele variante sunt denumite “hibride”, având în continuare unele emisii de CO2, aceste vehicule sunt, cel puțin statistic, mai curate decât clasicele “ICE” (Internal Combustion Engine).
Dacă ai ajuns aici, probabil ai întâlnit termeni precum “BEV” sau “PHEV”.
Mașinile electrice sunt clasificate în cinci categorii:
Dacă ecologia nu este punctul tău forte, deținerea unui autovehicul electric prezintă avantaje și în prezent. Având în vedere incertitudinea în care se află legislația privind motoarele convenționale și restricțiile de circulație din numeroase orașe importante ale lumii, o mașină electrică pare a fi cea mai sigură investiție pe termen mediu și lung.
Desigur că în România numărul de mașini electrice este foarte mic, iar acest fapt aduce după sine și o serie de dezavantaje.
O mașină electrică în România are aproximativ aceleași costuri ca și în restul Europei. Ține cont că oricare ar fi opțiunea ta, statul român îți restituie 45.000 de lei din întreaga sumă prin surse de finanțare cum este programul Rabla Plus sau puteți găsi mai multe modele în platformele de anunțuri auto .
Noi vă vom menționa câteva dintre cele mai apreciate modele la ora actuală, în ordinea prețului de achiziție.
Puterea prizei sau a stației de încărcare determină cât de rapid se acumulează energie în baterie. Astfel, dacă încarci mașina la o priză clasică, acasă, o încărcare completă poate dura și 10-15 ore. În schimb, dacă alegi o stație rapidă (de 50-120 kWh), poți fi gata de drum într-o jumătate de oră.
Mai mult decât atât, tensiunea din cablul de încărcare influențează rapiditatea acestui proces. Pentru un cablu cu rezistențe ce suportă o tensiune de 220V, poți aștepta și 7 ore, pe când unul ce suportă 380V îți va asigura încărcarea completă a bateriilor în maxim 2-4 ore.
Procesul propriu-zis de alimentare al unei mașini electrice este foarte simplu și intuitiv . Conectăm cablul de încărcare în slotul mașinii și așteptăm ca bateria să se încarce. Lucrurile se complică atunci când vorbim despre diverse tipuri de cabluri sau puteri/viteze de încărcare. O stație special amenajată poate oferi viteze de până la 120 kwh, suficiente pentru un “plin” obținut într-o jumătate de oră. Stațiile de încărcare încep să crească în număr, iar unele oferă chiar și încărcări gratuite o dată pe zi. Totuși, dacă preferăm să încărcăm acasă, timpul de încărcare va fi și de 15 ore, iar prețul per kwh va fi de 0,5 lei.
Mașinile hybrid convenționale pot fi conectate la o priză pentru a se reîncărca, dar PHEV-urile pot fi încărcate în mișcare printr-o sursă de alimentare externă. Au același motor ca hibrizii convenționali, dar pot parcurge și distanțe mai mari alimentate exclusiv de electricitate.
Renault ZOE este accesibil, dar și bine echipat. Cu un design cunoscut și dotări numeroase, această variantă este din ce în ce mai populară în țara noastră. Dimensiunile reduse o fac potrivită pentru străzile înguste, dar spațiul interior este suficient pentru clasa din care face parte.
Volkswagen e-Golf – un Golf electrificat este pentru unii o ofertă de nerefuzat. Automobilul oferă beneficiile unei mașini compacte, un spațiu interior mai mare și design-ul emblematic. Amestecul de nou și clasic ce lucrează în armonie unul cu celălalt fac din e-Golf un automobil foarte atractiv.
BMW i3 – o mașină ușor neconvențională, dar care reușește să-și atingă scopul de vehicul ecologic. Cu toate că unele materiale din interior provin din plastic reciclat, automobilul are o personalitate proprie și originală, iar impresia de calitate și lux specifică unui BMW este prezentă.
Peugeot e-2008 – un SUV îndrăzneț cu versatilitate urbană, acum electric. Avantajele unei mașini impunătoare dar practice și spațioase în interior, cumulate cu beneficiile unui tren de rulare ecologic și economic.
Vehiculele electrice sunt reciclabile într-o măsură mai mare decât predecesoarele lor pe benzină și diesel. Anumite modele sunt realizate cu conducte de aer, țesături și tablouri de bord refolosibile, îmbunătățind și mai mult amprenta lor verde.
La fel ca în cazul mașinilor convenționale, cumpărarea de automobile electrice second hand este o opțiune mult mai ieftină, dar atunci va trebui să iei în considerare o baterie potențial deteriorată, iar cumpărarea uneia noi de multe ori implică un cost extrem de mare.
Ca oricare altă mașină la mâna a doua, și o mașină electrică poate avea un preț atractiv dar unele probleme ascunse. Fie că vorbim de consumabile neschimbate la timp sau evenimente rutiere mai grave sau mai ușoare, verificarea unei mașini SH este o idee înțeleaptă. Unul dintre site-urile cu o bază de date solidă ce oferă astfel de verificări este carvertical.com . Puteți să vă înregistrați aici și să faceți verificările de care aveți nevoie .
Reține că diferitele sisteme din vehiculele electrice nu vor putea fi reparate de mecanicii clasici. Dacă te gândești să mergi pe electric, caută un dealer care vinde astfel de automobile. Aceștia vor fi mai în măsură să îți ofere sfaturi cu privire la necesitățile de întreținere ale mașinii tale și la service-urile acreditate.
În concluzie, sunt multe păreri ce susțin că mașinile electrice vor deveni din ce în ce mai populare, prețurile acestora vor scădea, iar gama se va lărgi, devenind o alternativă din ce în ce mai bună pentru publicul larg. Mai mult decât atât, în unele țări din Europa, guvernul intenționează să interzică vânzările tuturor mașinilor și autoutilitarelor diesel și pe benzină până în 2040, împingând din ce în ce mai mulți șoferi să cumpere vehicule electrice.
Acestea fiind spuse, pune în balanță confortul combustibilului fosil cu inovația electrificării și ia decizia care se potrivește nevoilor tale.
The Exertio is a Premium WordPress Theme, you can create your own market place website using this theme. It allows you to get a commission for hiring a freelancer or for each service sold.
A modern user-focused, premium freelance marketplace WordPress Theme, developed using best practices from the market.
Copyright 2021 © Xjobs.ro Portal Freelance Romania , All Rights Reserved. Powered by WoxMarketing .
Leave Your Comment