Esecul unei afaceri nu se produce dintr- o data

  • xjobs
  • octombrie 9, 2022
  • No Comments

Afaceri sunt și vor fi mereu cât timp va exista viață pe pământ . Unele merg, altele clachează și produc consecințe pentru antreprenori . Diferența dintre succes și eșec stă mai mult în capacitatea administratorului afacerii de a se ancora la realitățile pieței. Altfel, este greu de explicat de ce aceeași afacere merge la unii și la alții nu merge .

Există foarte mulți oameni care îți vor promite succes și bogăție dacă le vei urma pur și simplu rețeta lor simplă. Adevărul este însă că, cu excepția cazului în care plănuiești să jefuiești o bancă, drumul spre bogăție va fi anevoios și destul de îndelungat. Mulți antreprenori de succes au pornit o afacere cu scopul de a deveni bogați, dar foarte puțini, dacă nu chiar niciunul nu s-au îmbogățit imediat.

Mulți antreprenori consideră că dacă în trei luni nu au reușit ce și-au propus, nu mai are rost să se implice pentru succesul afacerii . Totuși, este nevoie de timp pentru a construi un brand care să se bucure atât de respectul clienților cât și de cel al investitorilor. Așadar, setează așteptări realiste.

Din păcate, multi sunt furati de mirajul succesului si sunt de parere ca o afacere nu este un lucru foarte greu de realizat. Din pacate, mai bine de jumatate din afacerile mici ale caror baze au fost puse in ultimii ani, dau faliment.

Afaceri noi se deschid zilnic

Însă majoritatea celor care le deschid sunt visători incapabili să vadă realitatea. Ei își doresc doar statutul de om de afaceri, sau banii care pot rezulta din afacere.

Știm că majoritatea antreprenorilor încep o afacere pentru a rezolva de cele mai multe ori o problemă și nu vor să o rezolve oricum, ci prin metode inovative sau invenții deosebite (asta ne place și nouă până la urma urmei, vrem lucruri noi). Însă schimbarea este grea… Problema ce apare este că  inovația deși poate apreciată, nu este adoptată foarte ușor de piață (de cele mai multe ori). Oamenii nu vor să își schimbe felul de viață, obiceiurile sau pe ei însuși, pentru că este dificil… și cere timp.

Însă rareori au răbdarea să acumuleze competențele necesare procesului! Care competențe fac deosebirea dintre succes și eșec!

Mulți deschid o afacere dintr-un impuls de moment. Pentru că au sesizat o oportunitate. Și uită să își acorde TIMP pentru a studia detaliile problemei. Și a analiza riscurile care sunt foarte posibile .

Majoritatea se tem, și sunt excesiv de prudenți. Și frica lor vine tot din lipsa competenței . Te temi exact de ceea ce nu cunoști! Și atunci alegi să te documentezi pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză !

Oricum piața e dinamică și ofertele firmelor se schimbă mereu! Iar prezența unor jucători mari din străinătate modifică radical și rapid clientela! Dispusă să migreze repede spre prețul cel mai mic.

Afaceri bune nu există!

Toate afacerile pot fi bune. Dacă sunt studiate atent. Și planificate cu grijă. Orice produs poate fi comercializat, dacă e bun calitativ și are prețul rezonabil.

Arta e să te ancorezi foarte bine la realitate. Și să nu intri în competiție cu o altă afacere care produce mai bine, mai ieftin sau cu raport calitate/preț mult mai bun!

Însă succesul în afaceri poate veni și dacă ai produse de calitate medie, sau produse scumpe și foarte bune! Piața e mondială acum! Nu mai ești limitat de granițe!

Ceea ce contează este pregătirea profesională și psihică a celui care administrează afacerea. Și competența sa în a depăși obstacolele și problemele care apar în mod obișnuit.

Afaceri care depind de starea de bine

Starea de bine a celui care conduce o afacere este la baza procesului de decizie . O afacere este formată din multe decizii care de multe ori trebuie luate în condiții de stres . Și fiecare alegere făcută de cel care o conduce influențează unele REZULTATE.

Așa că e important să se ia deciziile pe baza unor informații bine cântărite! Abilitatea de a te informa, de a avea răbdarea și determinarea necesară să studiezi în detaliu o problemă, contează foarte mult!

Nerăbdarea, graba și superficialitatea sunt specifice tinerilor care încep o afacere. Iar lipsa PREGĂTIRII și a competenței determină ERORILE în procesul decizional!

O stare nepotrivită gândirii raționale este GRABA. Orice om este presat de timp, grăbit și într-o relativă criză de timp. E o artă să găsești TIMPUL în care să te relaxezi pentru a face analize și a te informa corespunzător.

Lipsa răbdării duce la luarea unor decizii pripite, emoționale.

Afaceri bazate pe idei care merg

Ideile de afaceri sunt disponibile azi la un click distanță. Și contează mai puțin ideile. Ceea ce e important cu adevărat ar putea fi modul în care aceste idei bune sunt aplicate în practică și aduc rezultate măsurabile .

Starea administratorului de afacere, timpul petrecut pentru a se informa și a lua deciziile optime și competențele sale reale aduc succesul!

Dimpotrivă, o persoană grăbită, superficială, impulsivă va lua decizii nepotrivite, și va ruina orice afacere. Indiferent cât de bună ar fi ideea de la care se pornește. Sau cât de mare ar fi piața de desfacere.

Focalizarea exclusivă pe o idee de afacere bună ajută doar dacă este dublată de determinare, de studiu, de informare și ridicare a nivelului de competență!

Afaceri pe care pot să le cresc indirect

Ca și trainer și business coach, eu nu administrez afacerile celor care mă solicită sau î-mi cer o nouă abordare . Mă asigur că le conduc și le administrează ei foarte bine ! Adică au starea potrivită pentru a lua decizii care să le aducă satisfacție .

Mă mai asigur că au obiective clare și bine definitePe care le stabilesc din vreme. Apoi PLANIFICĂ detaliat modul în care le pot atinge.

Încurajez, de asemenea, creșterea nivelului de competență a celui care a pornit deja sau vrea să pornească afacerea sa. Pentru că știu că acolo se face diferența .

Și mă asigur că planificarea TIMPULUI este bine făcută. Percepția că timpul e scurt determină erori majore. Și știu că se poate schimba ușor tocmai pentru că e un mod de a vedea lucrurile, nu o realitate!

Ajut antreprenorul să treacă peste frica existentă și peste scenariile catastrofice. Care au și ele rolul lor preventiv, dar nu ajută la focalizare! Odată ce ai pornit, e contraproductiv să te mai oprești din mers pentru că ți-e frică!

Iar superficialitatea specifică latinilor se poate depăși prin pregătire temeinică și lentă. Înlocuind graba nejustificată cu consecvența și focalizarea pe scopurile stabilite clar.

Afaceri de succes se pot face și în România!

În ciuda birocrației excesive, avem încă un nivel rezonabil de impozitare. Și oportunități extraordinare în domeniile și nișele înguste în care concurența marilor firme multinaționale nu este prezentă și nici nu va putea fi vreodată.

Există nișe mici, dar cu potențial de creștere uriaș! Sunt și afaceri riscante, dar foarte profitabile! Sau afaceri mici și rentabile care pot completa veniturile salariaților.

Lipsește curajul, și mai ales ATITUDINEA potrivită unui antreprenor. Și superficialitatea predomină. Cu accent pe idei, pe ce merge și ce nu. În detrimentul răbdării, pregătirii temeinice și analizelor atente.

Sprijinul meu constă în a dezvolta atitudinea potrivită și mentalitatea antreprenorului de succes. Dacă există deja unele premise. Și inteligența necesară pentru a începe acest PROCES.

Uneori, diferența dintre o afacere de succes și una care merge prost stă în curajul de a discuta cu experții sau a cere părerea sinceră a celor apropiați despre perspectivele afacerii pe care o conduci, sau vrei să o deschizi.

Poate crezi că cunoști clienții, dar s-ar putea ca cei pe care tu îi cunoșteai până acum să nu mai existe. Tendința pieței este aceea de a se concentra pe segmente specifice ale populației, comerțul de masă având din ce în ce mai puțin succes și relevanță. Grupurile de minorități etnice, culturale, vegani, hipsteri, militanți pentru protecția mediului, caută segmente de piață care li se adresează în mod deosebit, și sunt mai dispuși să plătească mai mult pentru produse care corespund cu principiile lor.

Fă-ți timp să înțelegi viața lor de zi cu zi, aspirațiile și temerile lor, obiecțiile și mai multe detalii despre ei. Atunci când te adâncești în cunoașterea clientului tău, economisești bani pentru reclame, deoarece deja țintești oamenii potriviți, și îți mărești rata de conversie.

Ca antreprenor singur este foarte dificil și presiunea poate fi foarte mare. Totuși asta nu înseamnă că nu trebuie să apelezi la ajutor, din contră. Marii antreprenori știu că pentru a avea succes au nevoie de ajutor de specialitate.

Te comporți ca un angajat și nu ca un șef 

Poate fi dificil pentru cineva care a lucrat ani de zile pentru altcineva să facă tranziția spre viața de antreprenor. Atunci când ești angajat, poate faci parte dintr-o echipă, ești ghidat la orice pas și ai sarcini concrete pe care știi exact cum să le duci la final. Ești astfel blocat într-un șablon de reacție, ceea ce face dificil drumul spre noul rol în care trebuie să fii cel care provoacă reacțiile și speranțe pozitive pentru subordonați .

Când ești un antreprenor însă, nu poți să fii doar un șef sau doar un angajat. Rolul tău este mai complex. Ești atât șeful care ia decizii, cât și angajatul care le respectă și acționează conform cu ele. Acest rol trebuie să îl îmbraci foarte bine, mai ales în primii ani ai afacerii tale pentru a obține succesul dorit .

Trăiești ca un bogat înainte de a avea succes

Dacă ai intrat în lumea business în speranța că vei putea gestiona totul în doar câteva momente pe zi din spatele unui laptop, greșești. Majoritatea celor ce promit un stil de viață în care ai enorm de multe ore pentru tine, călătorii și un venit enorm, nu vorbesc și despre cât de mult timp îți trebuie pentru a atinge acest nivel.

Dacă începi afacerea ta cu scopul de a câștiga bani, libertate și timp, asigură-te să nu începi să trăiești acest stil de viață cu prețul companiei tale. Succesul vine în timp, și cu multă muncă. Folosește timpul cu înțelepciune. Crează planuri care te vor ajuta să ajungi la succes. Evitând aceste greșeli ai mai multe șanse ca afacerea ta să fie o reușită răsunătoare.

Cum pot marketingul si vânzările să funcționeze eficient impreună ?

Majoritatea celor care isi deschid o afacere de mici dimensiuni trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca vanzarile si marketingul sa functioneze eficient impreuna. Antreprenorii trebuie sa aiba abilitatea de a gasi echilibrul intre vanzari si marketing și să fie capabili să fie buni rezolvatori ai problemelor inerente .

Majoritatea antreprenorilor aflati la inceput de drum se incred intr-o piata mica, in ideea ca vor avea mai multe avantaje, in loc sa aleaga o piata mare, la care toata lumea apeleaza.

Antreprenorii sunt uneori mult prea încântați de ideea pe care o au încât trec peste vedere faptul că piața decide ce produs e bun pentru ea, iar de multe ori piața vrea confort și produse premium cu reduceri maxime , vrea să vadă lucruri similare cu lucrurile pe care le vede în fiecare zi. Asta până când văd în fiecare zi acele lucruri considerate inovative în trecut.

Dacă începi sau deții o afacere este dificil să creezi o piață nouă pentru produsul tău. Mai ales dacă produsul este foarte inovativ.

Trebuie să educi oamenii despre produsul tău, trebuie să îl promovezi mai mult, să îi faci pe clienți să verifice și să testeze produsul tău , să posteze recenzii pozitive , să observe faptul că au nevoie de ce oferi tu, iar asta îți poate lua prea multe resurse… atât de multe resurse încât până ajunge piața să fie familiară cu produsul tău, este posibil să dai faliment .

Ca să contracarezi această problemă fă un studiu de piață, vezi dacă este îndeajuns de multă cerere pentru produsul tău potențial; încât să supraviețuiești cât ești la început, iar mai apoi să faci profit.

Cu toții știm vorba aceea: “banii vin greu dar pleacă repede”. Fii atent cu ei pentru că sunt responsabili pentru eșecul a 29% din afaceri.

Tu ai început afacerea ta ca să aduci valoare, nu să te concentrezi pe marketing. Un domeniu ce îți cere foarte mult timp și efort. Noi vrem să luăm asta de pe umerele antreprenorilor. Înainte ca această postare să se transforme într-o promovare a afacerii noastre, vrem să știi că este extrem de important să îți dezvolți marketingul.

exertio theme

Leave Your Comment

Ready To Get Started

The Exertio is a Premium WordPress Theme, you can create your own market place website using this theme. It allows you to get a commission for hiring a freelancer or for each service sold.