A mina o criptomonedă înseamnă să acumulezi o anumită cantitate din această cripto monedă în portofelul tău digital. Minarea de criptomonedă este procesul de a găsi soluții pentru a crea blockuri în blockchain. Blockurile sunt alcătuite din tranzacții pe care cetățenii bitcoin le fac între ei, iar blockchainul este o tehnologie care securizează tranzacțiile financiare. Acest lucru, dacă tot vorbim de asta, este deja adoptat la scară largă nu doar de bănci, ci și de unele structuri guvernamentale. Oricând un miner sau un pool de minare închide blockul care formează secvența de tranzacții, primește 25 de bitcoini.
este necesar sa intelegeti ce inseamna un miner. In principiul minerul este cel care accepta schimbul de monede virtuale. Atunci cand realizati un transfer tranzactia este verificata printr-un sistem de calculatoare. Aceasta tranzactie este adaugata la un sir de alte tranzactii, care formeaza un bloc. Adaugarea in bloc este realizata de mineri. Minerul utilizeaza un calculator care valideaza prima tranzactie prin rezolvarea unor calcule matematice. Adauga tranzactiile in blockchain si primeste ca recompensa criptomonede.
Evident, acest lucru nu este gratis (chiar dacă în aparență pare așa), pentru că tu trebuie să pui la bătaie o anumită resursă (dacă este telefon, bateria acestuia, dacă este pc / laptop sau chiar rig de minare, atunci vei contribui cu resursele tehnice ale acestor echipamente). Sunt mai multe tehnici de minare (minare cu CPU – folosește intens procesorul, minarea cu GPU – folosește intens placa video). Minarea pe PC cu CPU sau GPU este destul de costisitoare și în prezent nu mai este rentabilă (plăcile video sunt foarte scumpe, curentul electric la fel, astfel că nu vei putea scoate profit astfel).
Deși mineritul este o afacere competitivă, începerea unei asemenea afaceri prezintă un grad relativ scăzut de dificultate. În primii ani ai apariției Bitcoin, doritorii puteau pur și simplu să pornească un software pe computerul lor și să înceapă imediat. Acum lucrurile stau cu totul altfel, dar crearea unui miner Bitcoin dedicat nu este atât de greu pe cât ar putea părea.
Programe de minat monede. Primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să minezi pe calculator este să calculezi profitul. Dacă nu ai un minim de profit la final de lună, atunci nu te apuca de minat. Dacă vrei să minezi cele mai tari criptomonede, Bitcoin sau Etherum, atunci trebuie să ai un sistem destul de puternic. Intră pe acest link și accesează calculatorul de profitabilitate, unde în funcție de configurația pe care o ai sau pe care vrei să o cumperi pentru minat vei vedea dacă rentează.
O placă video bună pentru minat ETH, de exemplu un RTX 2080 TI cu 11 GB DDR6, costă peste 7.000 RON la momentul scrierii acestui articol. Mai adaugă și restul componentelor, dar apoi și prețul per mwh al furnizorului tău de energie electrică și vei vedea că, la acest moment, minarea cu programe de minat nu este rentabilă.
Avantajele minării pe PC În general, programele care permit minarea sunt sigure și nu conțin reclame de promovare sau bug-uri. Stormgain și Cryptotab browser sunt verificate personal și sunt autentice. Sistemul de referral îți permită să mărești rata de minare, iar în unele cazuri poți beneficia și de bonusuri (rare ce-i drept) Dacă deja ai un sistem performant de gaming și stai la cămin, de exemplu, poți obține venituri ok din minat (nu plătești tu curentul)
Dezavantajele minării pe PC În momentul de față avem o corecție masivă, prețurile scăzând dramatic. Atenție! A scăzut doar prețul cripto monedelor, nu și costul de minare. Costurile scumpe ale rig-urilor de minat Costul energiei electrice Riscul crescut de a-ți strica placa video sau CPU-ul dacă le folosești intens la minat .
ASIC semnifică circuit integrat special și este o bucată de hardware ce a fost fabricată exclusiv în scopul minatului Bitcoin. În opoziție cu GPU, CPU și FPGA, acesta nu poate fi folosit la altceva, funcția sa fiind programată în aparat.
Momentan, aparatele de minat ASIC reprezintă standardul actual pentru minat. Câteva ASIC-uri timpurii au apărut chiar sub forma unor USB-uri, însă au ieșit repede din uz. În ciuda faptului c-a apărut în 2013, tehnologia s-a dezvolat rapid și aparate de minat din ce în ce mai puternice apăreau lunar.
După trei ani de neîncetată competiție tehnologică, s-a atins o limită iar lucrurile s-au mai domolit. Din 2016 încoace, ritmul apariției de noi echipamente pentru minat s-a redus considerabil.
ASIC sau Application-specific integrated circuit – este instrument proiectat special pentru minat; nu cel al cărbunelui, ci mai degrabă al valutei digitale.În general, aparatele de minat ASIC sunt concepute să efectueze minatul unei valute digitale anume. Astfel, un Bitcoin ASIC Miner va putea mina doar Bitcoin. Gândește-te la Bitcoin ASIC ca la niște calculatoare speciale ce minează Bitcoin sau ca la niște „generatoare bitcoin”.
Dispozitivele ASIC trebuie privite asemenea microprocesoarelor sau RAM-ului; dar, în loc să fie circuite integrate generale Bitcoin ASIC miners sunt circuite integrate specifice, destinate gestionării blockchain-ului Bitcoin – o bază de date publică ce stochează informații digitale. Fabricarea și dezvoltarea ASIC este complexă și costisitoare; dar fiindcă ASIC a fost conceput special pentru minatul criptovalutei, își face treaba mult mai rapid decât calculatoarele cu o capacitate mai redusă.
Sunt disponibile diverse mărci de aparate de minat Bitcoin, prețul lor variind de la 20 la 5.000 de dolari în funcție de performanță și complexitate.
Foarte multe proiecte oferă posibilitatea de a mina monede prin intermediul telefonului mobil. Este impropriu spus minare, pentru că nu-ți consumă resursele telefonului, în afară de baterie. Majoritatea proiectelor care permit minarea de pe telefon sunt în general proiecte noi, nelansate încă sau aflate în faza de presale.
ERON Project Una dintre monedele lansate deja pe 2 CEX-uri este Eron Coin, token-ul celor de la Eron Project. Eron Project este un proiect 100% românesc făcut de oameni dedicați spațiului crypto, vor lansa în curând propriul blockchain. Momentan moneda se poate mina pe telefonul mobil dar și pe desktop. Am încercat varianta de minare pe Android și pot spune că funcționează fără probleme.
Vei mina cu o rată de 1 Eron/oră, însă această rată crește cu 0.2 eroni/oră pentru fiecare refferal activ pe care îl aduci în sistem, practic orice utilizator care se înscrie și minează folosind codul tău de refferal sau accesează jucării și jocuri educative . Moneda valorează în acest moment 0.0003 dolari însă se estimează că prețul va crește consistent odată cu lansarea pe o nouă platformă, programată pentru luna februarie.
Brave Browser Un alt mod de a mina criptomonede folosind dispozitivul mobil este browser-ul Brave. Acest browser este din punctul meu de vedere foarte util pentru că, pe lângă partea de acumulare cryptomonedă, îți oferă alte funcții precum adblock (vezi filmulețe pe youtube fără reclame). Cum minezi? Simplu, deschizi anumite pagini web care îți apar sub formă de notificări pop-up și ești plătit.
Site-urile respective au publicitate plătită, sunt 100% sigure și în majoritatea cazurilor sunt reclame la portofele ledger sau CEX-uri, deci tot chestii legate de spațiul crypto. Ce primești? Moneda BAT (Basic Atention Token), pe care o vei acumula timp de o lună, iar în primele 2 săptămâni din luna următoare îți va fi virată în portofelul electronic Uphold. Va trebui să îți deschizi un cont nou pe Uphold și să îți verifici identitatea, apoi după conectarea portofelului pe platforma Brave Browser monedele îți vor fi virate în luna următoare. Personal câștig aproximativ 2-3 dolari pe lună, nu este foarte mult, în condițiile în care am setat să primesc numărul maxim de notificări pe oră, aproape 50.
Avantajele aplicațiilor de minare criptomonede consum redus sau spre 0 de resurse, mai puțin baterie aplicația nu îngreunează sistemul de operare de cele mai multe ori nu trebuie să lași aplicația deschisă, minarea făcându-se în background majoritatea aplicațiilor au sistem de referral, prin care poți invita prietenii să mineze și ei și astfel îți crește rata de minare.
Dezavantajele minării pe telefon în general minarea se aplică pentru proiecte noi și nu ai siguranța că respectiva monedă va fi lansată vreodată câștigurile obținute sunt infime aplicațiile sunt pline de reclame, chiar și de bug-uri (de ex. Pi, CryptoTab) – practic din reclame se susțin rată de acumulare greoaie dacă nu ai un mining team activ
Probabil ai auzit de Helium sau HNT și ai căutat informații despre minarea prin antene Bobcat Miner. Grupurile din România sunt destul de închise în acest moment pentru că utilizatorii nu vor să împartă detalii despre minarea HNT cu antene Bobcat Miner pentru a nu le scădea lor rata de minare. Poți să comanzi un dispozitiv de minare HNT de pe site-ul original însă trebuie să aștepți minim 6-8 luni pentru a intra în posesia lui.
Alternativa este de a cumpăra un miner HNT de pe site-uri gen OWX, unde este supraevaluat la preț, aprox 6000-7000 de lei. Ce trebuie să știi: – nu este indicat să minezi în acest moment prin antene Bobcat Miner sau alte dispozitive similare pentru că a crescut prețul energiei electrice și a scăzut prețul HNT – dacă vrei să minezi prin astfel de antene, acestea trebuie să fie poziționate foarte sus, în exterior (ex. acoperiș de bloc).
Dacă stai la casă va fi foarte greu să minezi această monedă și este foarte probabil să nu îți recuperezi investiția. – există anumite probleme de conectivitate (witness), astfel că dacă nu vei reuși să te conectezi cu alte device-uri din aria de acoperire atunci vei avea probleme la minat. – este posibil să ai nevoie de investiții suplimentare gen o antenă mai puternică, în cazul în care ai probleme cu semnalul. – dacă vrei să te informezi în legătură cu poziționarea optimă a antenei îți recomand să accesezi site-ul explorer.helium.com și să vezi dacă în zona ta de acoperire mai sunt și alți utilizatori cu dispozitive similare.
Staking-ul reprezintă un fel de depozit bancar, adică indisponibilizezi pentru o anumită perioadă de timp o cantitate de criptomonedă pentru a primi o recompensă. Binance, una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare crypto, oferă launchpool staking, adică pentru anumite proiecte noi, înainte de lansare se oferă posibilitatea utilizatorilor interesați să depună la staking anumite criptomonede pentru a primi noul token drept recompensă.
Staking-ul nu trebuie confundat cu lending-ul (împrumutarea). Par foarte apropiate, dar nu sunt deloc. Când vorbim de lending, chiar dacă ne depozităm (și blocăm) criptomonedele la compania respectivă, ele nu vor ajunge obligatoriu într-un contract smart și nu vor contribui la susținerea blockchain-ului și a ecosistemului. În asemenea cazuri compania ne oferă un anumit randament fix în schimbul criptomonedelor angajate pe o perioadă determinată și le va împrumuta altora (de exemplu, unor instituții pentru tranzacționare și investiție).
Cei care împrumută vor rambursa sume mai mari decât cele pe care le-au împrumutat. Companiile ne vor plăti partea din această diferență. Este mult mai riscant decât staking-ul, această metodă nefiind descentralizată; dacă se întâmplă ceva cu respectiva companie, îți poți pierde criptomonedele cu ușurință. De fapt, în majoritatea cazurilor pierzi controlul asupra criptovalutelor după angajarea lor și o recâștigi doar după expirarea termenului stabilit .
Cel mai adesea, fiind vorba de Binance, va trebui să pui la staking moneda proprie a platformei, BNB. Am mai văzut însă și posibilitatea de a depune BUSD sau USDT la staking. Un alt exemplu este proiectul celor de la Elrond. Dacă ai avut în wallet-ul oficial, în aplicația Maiar sau în staking la orice agenție parteneră Egold, atunci ai primit gratuit moneda MEX.
Aici principalul dezavantaj ar fi doar că pentru o anumită perioadă de timp nu te vei putea folosi de moneda pusă la staking. Avantajul este acela că vei avea în portofel o nouă monedă și nu se știe niciodată cât de repede va urca sau ce potențial are.
Farming Pool-urile reprezintă o altă metodă de minare monede. Cel mai adesea, va trebui să indisponibilizezi, exact ca la staking, o anumită cantitate dintr-o criptomonedă pentru a avea acces la alte monede noi. Un exemplu concret este proiectul Lanceria (LANC), o nouă criptomonedă românească pe care unii experți o văd ca urmând exemplul Egold. Farming-ul LANC se poate realiza prin DexKit.
Pe acel site, va trebui să alegi ce farming pool vrei să testezi. Momentan sunt două proiecte, KIT și LANC. Eu personal am optat pentru Lanc, pentru că mă atrage proiectul Lanceria (ce va avea și smart contracts). Hai să îți explic pe scurt cum pui la treabă un farming pool. Alegi un site care se ocupă de așa ceva (o să îți exemplific prin DexKit pentru că pe acesta îl folosesc și îl recomand). Intri pe site și arată cam așa: Odată ce ai ales Farming, se va deschide o nouă pagină în care vei vedea ce proiecte poți selecta pentru farming pool.
Așa cum spuneam, opțiunile la acest provider sunt limitate la două, respectiv KIT și LANC. Acum că ești pe pagina principală va trebui să dai scroll puțin în jos și să selectezi meniul de Farming. Odată ales proiectul dorit, vei vedea ce monedă trebuie să adaugi în Pool Staking pentru a farma moneda dorită. În prezent poți opta pentru pereche lichiditate BNB – LANC pentru a farma LANC.
Dobânda este una destul de bună și vestea bună este că poți recapitaliza dobânda oricând dorești. Maiar Exchange Un alt exemplu de farming pool este Maiar Exchange, dezvoltat de Elrond Project. Recent, s-a putut mina RIDE (pentru cei care nu au apucat să cumpere această monedă în launchpad-ul de la Maiar Exchange). Acum poți mina LKMex (locked Mex), Mex (token-ul nativ al Maiar Exchange).
MEX a fost distribuit gratuit tuturor celor care aveau la staking Egld la un staking provider agreat de Elrond. În prezent, Mex se poate cumpăra sau schimba în exchange. Poți pune la farming pool Egld-Mex, Egld-Ride, Egld-LKMex și poți primi recompense consistente.
Dacă după lansarea MEX am avut parte de dobânzi uriașe (și 900% APR pe an), în prezent acestea au scăzut considerabil pentru a compensa cantitatea foarte mare de mex sau ride acumulată prin farming. Atenție! Nu ignora Impermanent Loss, adică un mod de echilibrare a pool-ului în care dacă o monedă crește prea mult față de perechea din pool, sumele vor fi balansate astfel încât să se asigure stabilitate în pool-ul respectiv (ex: ai băgat 1 egld și 1000 mex în pool, este foarte posibil ca după ce retragi să ai doar 0.90 egld și mai multă cantitate de mex).
Sunt foarte multe opțiuni de a mina criptomonede din browser. Sunt multe browsere care promit foarte mult și în realitate nu îți oferă mai nimic. Un exemplu negativ, de așa NU este Cryptotab Browser. Sub pretextul că farmezi Bitcoin, acest browser îți consumă foarte multe resurse fizice ale calculatorului tău iar rata de minare MH/S este una foarte mică. De fapt, este atât de mică încât însuși conceptul de minat pare unul exagerat și disproporționat când vine vorba despre acest proiect.
Ca să adaug un alt argument pentru AȘA NU, cryptotab are și opțiuni de plată incluse prin care ți se promite adăugarea unei rate de minare mai mare. În realitate, lucrul demonstrat este că acest browser folosește resursele calculatorului tău pentru a trimite cea mai mare cantitate minată înapoi către provider și doar o sumă infimă este returnată la tine. Deci, nu aș considera acest proiect SCAM dar nici departe nu este.
În schimb, îți recomand Brave Browser. Este un browser construit pe arhitectura Chrome, are o opțiune de fidelizare pentru anumiți creatori de conținut. Doar folosind acest browser pe calculatorul tău și făcând treburile zilnice vei mina BAT (Basic Atention Token). Ocazional vei primi câteva notificări cu reclame în colțul din dreapta jos al ecranului, însă acestea nu incomodează absolut deloc și pot fi dezactivate). În fiecare lună cantitatea de BAT acumulată în browserul Brave se va transfera automat în portofelul tău electronic Uphold.
Dacă nu ai încă un cont pe Uphold, va fi nevoie să îți creezi un cont pe această platformă și să parcurgi procedura de verificare pentru a primi recompensele lunare. În prezent un BAT are valoarea de 0.84 de dolari. Personal am convertit și convertesc toată cantitatea de BAT primită lunar folosind browserul Brave în altă monedă, ADA (dar nu recomand neapărat această conversie). Ce m-a nemulțumit la Uphold este taxa foarte mare de tranzacționare. Practic, dacă vrei să îți muți monedele de aici spre un alt wallet sau spre un exchange (să spunem, Binance de exemplu) vei plăti comisioane destul de mari, peste prețul mediu al pieței.
În schimb, îți recomand să folosești BRAVE Browser pentru că nu îți îngreunează absolut deloc sistemul (practic BAT se acordă pentru fidelitate mai mult decât pentru minare, acest din urmă termen fiind folosit ușor impropriu). În plus, Brave are un sistem inteligent de shield-uri prin care îți sunt dezactivate automat anumite reclame de pe anumite site-uri sau notificări tip pop-up cu diverse alerte destul de deranjante.
Într-o perioadă, Brave bloca inclusiv reclamele de pe Youtube, însă acum platforma de streaming a „depășit” și acest obstacol. Recomand să folosește Brave Browser. Are extenșii și aplicații terțe care pot fi instalate și configurate la fel ca pe Chrome de exemplu, iar BAT-ii acumulați se adună și reprezintă o sumă pe care ulterior o poți adăuga în alte farming pool-uri.
Minarea în cloud le permite utilizatorilor, în loc să își folosească propriile aparate, să cumpere putere de minare a aparatelor din centre de date. Toată minarea de bitcoin se face în cloud, fără complicații offline, cum ar fi probleme de găzduire, electricitate sau instalare și întreținere.Minarea de bitcoin în cloud oferă un sistem de minare cu costuri mici, riscuri și cheltuieli minime și este opusul modelelor tradiționale de minare care implică procurarea, mentenanța și configurarea unor aparate specializate să facă un singur lucru.
Miningul in cloud este o metoda alternativa de investitie in cripto, care permite utilizatorilor sa extraga monede digitale fara a utiliza echipamente sau hardware de minerit, bazandu-se pe un centru de date la distanta, cu putere de procesare partajata. Potrivit grupului de cercetare blockchain Blockchain Council, exploatarea in cloud este una dintre cele mai profitabile moduri de a extrage criptomonede, deoarece clientii evita investitiile in utilaje și echipamente si costurile aferente utilizarii acestora.
Minerii cripto s-au luptat sa ramana pe linia de plutire in ultimele luni, pe fondul prabusirii pretului Bitcoin si a cresterii costurilor de extragere a criptomonedei.
Undeva prin 2017 a luat ființă conceptul web mining (minatul pe internet). În formulare simplă, web mining permite proprietarilor paginilor web să acceseze CPU-urile vizitatorilor săi și să le utilizeze pentru minatul Bitcoin. Asta înseamnă că cel care deține domeniul web poate folosi mii de unități CPU „nevinovate” în scopul obținerii de profit. Dar din motiv că minatul Bitcoin nu este chiar rentabil cu CPU, cele mai multe astfel de pagini web minează Monero și nu bitcoin. Până azi se cunosc mai mult de 20.000 de domenii ce folosesc web mining.
Conceptul web mining este foarte controversat. Din punctul de vedere al vizitatorului este de-a dreptul un abuz că cineva îi folosește calculatorul fără a-și fi dat consimțământul pentru minatul Bitcoin. În unele cazuri supraîncălzirea poate afecta și unitatea CPU. Însă din punctul de vedere al proprietarului domeniului web este profitabil, fiindcă web mining a devenit o metodă de a câștiga bani a paginii web, fără necesitatea postării unor anunțuri/reclame enervante. În plus, cel ce deține pagina poate decide câte dintre unitățile CPU ale vizitatorilor dorește să controleze; pentru a fi sigur că nu abuzează de hardware-le lor.
Pentru o afacere de minerit Bitcoin cel mai important lucru este locația. Asta se datorează faptului că prețul energiei electrice variază în diferite părți ale lumii. Electricitatea în mediul urban în multe țări dezvoltate este adesea mult prea scumpă pentru ca mineritul să acopere cheltuielile. Prețul energiei electrice variază adesea între $0,15 și $0,25 per KWh, astfel încât mineritul Bitcoin în unele zone presupune o factură prea mare pentru a face profit.
Minerii profesioniști își plasează adesea ferma în regiuni în care electricitatea este foarte ieftină, printre care și regiunea Sichuan din China, Islanda, regiunea Irkutsk din Rusia, precum și unele zone din Statele Unite și Canada. Aceste regiuni au un cost al energiei electrice foarte ieftin, datorită barajelor hidroelectrice sau centralelor nucleare.
Prețurile la care acești mineri de Bitcoin cumpără energia electrică, este adesea sub $0,06 per KWh – preț la care se obține profit chiar și în timpul recesiunii pieței.
În general, prețurile sub $0,10 sunt recomandate pentru o funcționare profitabilă de lungă durată. Locația potrivită pentru minerit este în mare măsură dictată de locul în care trăiește persoana. Oamenii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare ar putea să mineze chiar și de acasă, în timp ce persoanele din țările dezvoltate au probabil niște bariere greu de înfruntat.
Pe lângă alegerea hardware-ului, profitul și veniturile unui miner depind în mare măsură de condițiile pieței și de prezența altor mineri. În timpul unui bull market, prețul Bitcoin poate crește vertiginos, ceea ce are ca rezultat faptul că Bitcoinul minat are o valoare exprimată în dolari mult mai mare.
Cu toate acestea, într-un bull market mult mai mulți mineri Bitcoin sunt entuziasmați de profiturile mari și cumpără dispozitive pentru a mina – caz în care fiecare miner individual generează mai puțin Bitcoin decât înainte. În cele din urmă, se creează un punct de echilibru în care minerii mai puțin eficienți încep să câștige mai puțin decât cheltuie pe electricitate, astfel ei sunt nevoiți să renunțe permițând altora să câștige mai mult Bitcoin.
Minarea de bitcoin în cloud oferă un sistem de minare cu costuri mici, riscuri și cheltuieli minime și este opusul modelelor tradiționale de minare care implică procurarea, mentenanța și configurarea unor aparate specializate să facă un singur lucru.
Minarea tradițională are nevoie să mențină ”frecvența închiderii blockurilor la cota de 10 minute. Un număr de mineri în creștere duce la creșterea dificultății 0 blockul este procesat în 10 minute. Un număr de mineri în scădere urmat de o scădere a dificultății și a timpului de închidere a blockului durează tot 10 minute.” A comentat expertul în marketing de la HashFlare, Alexander Gromov .
Sunt mai multe motive pentru care minarea în cloud este un trend în acest moment.
”Minarea în cloud permite introducerea de echipamente specializate și de echipe de profesioniști care să le întrețină, așa că nu ești limitat de capacitatea unui miner real. Poți să îți iei hashrate-ul imediat, fără să trebuiască să aștepți furnizarea. Nu trebuie să îți faci griji în legătură cu servisarea echipamenului și înlocuirea pieselor stricate.”
HashFlare pare să fie o metodă simplă de a câștiga bitcoini din minarea în cloud, din moment ce tot ce trebuie să faci este să îți faci înscrierea în proiect, să alegi rata de hash în funcție de cât vrei să investești și să faci plata. 24 de ore mai târziu vei putea să primești și să retragi profitul (suma minimă este de 0,0004BTC, din moment ce comisionul este de 0,0003BTC).
HashFlare oferă doar două tipuri de contracte în acest moment – SHA-256 și Scrypt. Așadar. Pot să aleagă pasionații de bitcoin între cele două?
”Primul este folosit pentru minarea de bitcoin, în timp ce al doilea este folosit pentru minarea de Litecoin. E greu de spus care dintre aceste contracte este mai profitabil, pentru că prețurile se schimbă constant. Te poți aștepta să îți primești recompensa în 7-10 luni, iar după aceea cloudul va merge exclusiv pe profit”
Pentru a verifica dacă tranzacțiile tale de bani virtuali se fac într-un mod legal și sigur, e nevoie de un proces de verificare pentru tranzacțiile în sine. Pentru a simplifica, dacă un utilizator cumpără un obiect și îl plătește în bitcoin, algoritmii verifică dacă bitcoinii cheltuiți au fost luați din portofel, evitând fenomenul cunoscut ca dublă-cheltuire.
Această verificare, care odată cu creșterea popularității bitcoinului are nevoie de putere de procesare din ce în ce mai mare, se numește minare. Așa-zișii mineri oferă putere de procesare a calculatoarelor pentru a face verificările. La schimb, primesc bitcoini gratuiți, până când se va ajuge în mare la 21 de milioane de unități.
The Exertio is a Premium WordPress Theme, you can create your own market place website using this theme. It allows you to get a commission for hiring a freelancer or for each service sold.
A modern user-focused, premium freelance marketplace WordPress Theme, developed using best practices from the market.
Copyright 2021 © Xjobs.ro Portal Freelance Romania , All Rights Reserved. Powered by WoxMarketing .
Leave Your Comment